Warschau
Tussen 1900 en 1906 heeft het echtpaar Van den Muyzenberg-Kiessler, Leen en Olga, in Warschau gewoond aan de Aleja Jerozolimskie 70. In dit huis werden achtereenvolgens Erwin (1901), Dick (1903), Lydia (1904) en Leendert (1905) geboren.
Leen was er hoofd van het verkoopkantoor van de samenwerkende zoutmijnen (het Syndicaat), samen met W. Cimbal die was aangesteld namens de Franse maatschappij (telegramadres kontor Kriga). Behalve voor het kantoor en de zaken die daar werden afgehandeld, had LW, samen met W. Cimbal, de verantwoordelijkheid voor de twee zoutmolens die het Syndicaat in Włocławek beheerde, en vervulde hij de functie van consul voor Nederland. Daaraan hebben we de staatsiefoto’s te danken in uniform. Dat vits-mundír hield in: geklede jas met goudgalon met bijbehorende broek, steek; er hoorde zelfs een zwaard bij. Het telegramadres luidde: Niederländische Konsul Muyzenberg (27.02 1906).
Warschau (Pools: Warszawa)
Had 1.726.581 inwoners in 2014. De naam wordt in 1241 voor het eerst vermeld. De stad heeft zwaar geleden gedurende de Tweede Wereldoorlog. Onmiddellijk na de oorlog werd het herstel ter hand genomen en is de stad op minutieuze wijze herbouwd. Dit gebeurde op basis van oude foto’s, afbeeldingen en schilderijen. Zo werd Warschau herschapen zoals het er in de 17de en 18de eeuw uitzag.
Warschau wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Vistula. De Oude Stad (Stare Miasto) en de financiële wijk, die vooral bekend is door het Paleis van Cultuur en Wetenschappen, liggen aan de westkant. Dit reusachtige witte bouwwerk was in 1955 een geschenk van ‘het volk van de Sovjet-Unie’
Volgens de legende is Warschau [varˈʃava] gesticht door een vissersjongen, Wars, die de bescherming wist te verwerven van de meermin in de Vistula, Sawa.