Familie van Olga Lilly Mary


Familie Kiessler-Spooner

Erwin Woldemar Botho Kiessler was geboren op 10 september 1836 te Görsbach (Hayn, Duitsland) en stierf  in 1918 te Alexandrovsk (gouv. Ekaterinoslavsk).

Hij trouwde op 5 maart 1862 te Ipswich (Suffolk) met Hannah Lydia Spooner, geboren op 25 januari 1836 te Ipswich en gestorven in juli 1910 te Stoupki (Rusland).

Ze hadden 2 dochters Zhenja (Jane) (1864-1930) en Olga Lilly Mary (1876-1943).

Hij had in zijn jeugd in Duitsland een technische opleiding gekregen; was in 1870 de dienstplicht in het militaristische Pruisen ontvlucht naar Engeland, had daar zijn vrouw ontmoet. Samen trokken zij naar Rusland, om in de Donbass-regio een bestaan op te bouwen.

Zijn jongste kind, onze grootmoeder, werd geboren in Joesoefka (=Donetsk). Het was de bedoeling dat hij een zelfstandige zaak zou opbouwen, maar door zijn onzakelijk karakter kwam dat niet van de grond. Toen er bij de nieuw geopende zoutmijn in Stoupky een man met zijn kwalificaties werd gezocht, trad hij daar in dienst. Zijn vrouw, onze overgrootmoeder, moet een zucht van verlichting hebben geslaakt: eindelijk een vaste baan!

Van alle buitenlanders heeft Erwin Kiessler het leven op de mijn het langst meegemaakt. In zijn vijfenzeventigste jaar, 1 januari 1911, kreeg hij zijn pensioen, maar hij bleef op de mijn wonen, zij het in een kleiner huisje. In 1918 is hij gestorven bij zijn andere dochter, in Grigorievka. Een jaar of 25 zal hij toch `op Stoupky’ gewoond hebben.

Hij was een originele man; behalve uitvinder was hij ook vrijetijdsfilosoof. Als mechaniker aan de mijn behoorde hij niet tot de hoge pieten, maar in het sociale leven heeft hij zeker zijn rol gespeeld. Zelfs op zijn oude dag, toen hij niet meer dagelijks om zeven uur de tocht naar de zolder van het mijngebouw hoefde te maken, verscheen hij toch elke dag op het kantoor, om een praatje te maken, en een Witz (mop) te vertellen.

Foto genomen op 3 juli 1898. Op de achterkant van deze foto heeft Erwin Woldemar Botho een grapje uitgehaald. Uit zijn bijna onleesbare handschrift kan men uitmaken dat hij op de foto is gegaan ter “vergroting en verheerlijking van de Van den Muyzenbergse Dynastie”. Om niet onder te doen voor die dynastie tekent hij als “Erwin van den Kiessler” “Stoupky. Rusland, Station Stoupki. Als mit… zur Vergrösserung und verheerliging der van den Muyzenberg Dynastie entbietet seinen herzlichen…. ….. Gruss, Erwin van den Kiessler”.

Naar de stamboom van de familie Kiessler-Spooner